Mengenai Kami

Written by Super User. Posted in Profil

LATAR BELAKANG

Daerah Kuala Muda merupakan daerah yang kedua terbesar dari segi pentadbiran selepas daerah Kota Star.Daerah Kuala Muda meliputi kawasan seluas 922.6 km persegi bersamaan 92,268.4 hektar. Keluasan ini dibahagi kepada 16 mukim iaitu Mukim Sungai Petani, Gurun, Kuala Haji Kudong, Bukit Meriam, Kota Sungai Pasir, Pinang Tunggal, Bujang, Simpor, Merbok, Semeling, Pekula, Rantau Panjang, Sidam Kiri dan Teloi Kiri.

Pejabat Tanah Kuala Muda awalnya bertempat di Pekan Kota Kuala Muda iaitu 20 km dari Pekan Sungai Petani.Pada tahun 1926 sebuah bangunan telah didirikan menempatkan Pejabat Daerah dan Pejabat Tanah Kuala Muda yang menelan belanja sebanyak RM 95,000.00. Pentadbiran Pejabat Tanah Kuala Muda ditadbir oleh Pegawai Daerah sehinggalah pada tahun 1967 Pejabat Tanah ditadbir sendiri oleh Pemungut Hasil Tanah (lebih dikenali dengan Raja Tanah). Pemungut Hasil Tanah yang pertama ialah Dato Syed Mansur Barakhbah.

Pada tahun 1986 sebuah lagi bangunan 2 tingkat didirikan untuk menempatkan kakitangan Pejabat Tanah dan Pejabat Daerah dengan menelan belanja sebanyak RM 1 juta . Pejabat Tanah terbahagi kepada 2 blok iaitu Blok A yang menempatkan Unit Hasil, Unit Urusniaga, Unit Pendaftaran Surat Hakmilik, Unit Pembahagian Pusaka Kecil, Unit Bahan Batuan, Unit Pengambilan dan Bilik Kebal untuk menyimpan geran-geran tanah dan Bilik Penolong Pentadbir Tanah I.

Manakala Blok B menempatkan Bilik Penolong Pentadbir Tanah II, Unit Pentadbiran, Unit Kewangan, Unit Ubah Syarat, Unit Pelan, Unit Teknikal, Unit Permintaan Tanah (Pemberimilikan) , Unit Lelong dan Unit Penghantar Notis. Manakala Bilik Pentadbir Tanah terletak ditengah-tengah bangunan di antara Blok A dan Blok B.

Scan QR KOD

ptkm

Pautan

MyGovernmentLambang Kedah kecikmampu1JPA1malaysia-pngmscHRMISgov

Media

 

Video Audio


       

 

Pelawat

200363
Hari IniHari Ini44
SemalamSemalam75
Minggu IniMinggu Ini163
Bulan IniBulan Ini822
KeseluruhanKeseluruhan200363

Undian

Adakah Informasi Laman Web Ini Membantu Anda?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote: